vattendroppar

Det doftar jord i diskhon

Jord i diskoho

Jag minns att jag blev väldigt förvånad och fundersam. Jorddoft, här? Varför då? Just där och då, vid diskhon, för ca 2 år sedan hade jag ingen som helst aning om vad det var som orsakade doften. Det var först på en utbildning i fuktmekanik 6 månader senare som jag fick svaret. Sen blev det hem för att åtgärda problemet! 

Det visade sig att det inte var ett helt ovanligt problem med jorddoft i diskhon eller avloppet. Så jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa andra som, liksom jag, stod med ett frågetecken i pannan och undrar var det kom ifrån.

Varför doftar det jord?

Jordlukt är ofta orsakat av kemiska ämnen som bildas av vissa bakterier och mögelsvampar. Ett jorddoftande ämne som kan bildas är t. ex. geosmin. Geosmin luktar påtagligt jordliknande även vid extremt låga halter då vårt luktsinne är ytterst känsligt för detta ämne. Ett annat mustigt jordluktande ämne som kan bildas av vissa bakterier är 2-metylisoborneol. Ämnena är inte hälsofarliga i de extremt låga halter som vi kan känna lukten men de orsakar en besvärande lukt eller smak om det t. ex. finns i dricksvattnet.

Så jordlukt från diskhons avlopp beror således oftast på bakterier som växer till sig i den smuts som samlats där.

För att bakterier och svampar ska kunna växa till sig så behöver de vatten (fukt) och mat (matrester, damm, tvål/diskmedelsrester, hår eller hud m.m.) och de växer snabbare vid varmare årstider/temperaturer.

Förebygga

Så för att förebygga luktproblemet i diskhon så behöver man se till att göra rent i avloppet och avloppsilen från matrester och smuts. Det är ju bra att torka upp eventuella matrester från diskhon och silen så fort man diskat eller spolat rent disken och inte låta det ligga i avloppet. Men vi alla är ju kanske inte så ”renliga” av oss och tänker att vi gör det nästa gång eller vid senare tillfälle.

Åtgärder

Om man redan har fått luktproblemet så är det rengöring som behövs och lämpligen tar man även isär avloppsrör och vattenlåset under diskbänken och gör rent dessa också. Vad ska man använda för att göra rent? Vanliga husmorsknep såsom bikarbonat, vinäger/ättika lite samt och sedan hett vatten fungerar utmärkt. Kom ihåg att även använda borste för att mekaniskt få bort smuts och bakterier som sitter lite hårdare på olika invändiga ytor i avloppsdelarna.

En sådan här grundligare rengöring kan man lämpligen göra ett par gånger per år för att minska risken för jordluktsproblem från diskhon.

Källa: Eurofins

Dela

Dela: Facebook Dela: LinkedIn Dela: Twitter Dela: WhatsApp