blöt gräsmatta

Dränering, vad innebär det och vad kostar det? 

Vi är mitt i sommaren och njuter av varma dagar. Så varför tänka på dränering nu!? Det är ju torrt, eller!? 

Ja, just nu kanske gräsmattan är torr och fin (kanske till och med aningen gul), inomhus syns inga fuktfläckar och inga källare svämmar över. Därför är nu ett bra tillfälle att faktiskt ta sig en funderare kring huset och tomtens dränering. För hösten, regnet och snön kommer ju igen. Det är sen gammalt 😉  

Varför dränera 

Dränering behövs för att avleda eller se till att vatten kan avrinna från ställen där man inte vill ha för mycket utav det. Exempelvis intill huset. Dränering är något som de flesta husägare stöter på, på ett eller annat sätt. Mindre roligt är om man stöter på det genom fuktgenomslag i t.ex. källarväggen. För att slippa den typen av otrevlig överraskning så kan det vara bra att ta reda på så mycket man kan om dräneringen vid sitt hus.

Att undersöka dräneringen kan dock vara svårt. Dräneringsrören är ju nedgrävda. Det innebär t.ex. att en besiktningsman vid en överlåtelsebesiktning inte kan, eller ska, undersöka dräneringen i sig. Hen kan ju inte se den. Däremot så kommer besiktningsmannen efterfråga information av säljaren hur gammal dräneringen är. Är dräneringen äldre än 30 år så bör man räkna med att byta ut den. Ser hen dessutom tecken på fuktskador i källare och grund så kan man ju börja misstänka att dräneringen är undermålig eller om det ens finns en dränering. 

grävt runt hus
Bilder från @anightmareonqueenstreet
dräneringsrör
hus med dränering

Kostnad dränering

När jag började gräva mer i ämnet så kommer jag ständigt till en fråga som jag inte är ensam om att ställa, vad kostar det att dränera? Många av oss är ändå medvetna om att det kan kosta en rätt så stor slant, men hur stor?

Ja, frågan har nog tyvärr lika många svar som antalet som frågar är jag rädd. Det är många faktorer som påverkar slutpriset. Tillslut lyckades jag ändå hitta någon typ av genomsnittlig kostnad på Avloppsgudien. Men som sagt, ta mig INTE på orden, summan varierar från hus till hus.

Vi föreställer oss, i detta fall, att vi har en villa på 100 kvm. Sen räknar vi in material såsom grus, dräneringsrör och isolering. Vi räknar även in tidsåtgången samt allt markarbete inklusive återställning och vi inkluderar ROT – avdraget. Då landar vi på ca 100 000 kr. Det är en stor engångssumma men som Avloppsguiden beskriver det “ 100 000 kronor kanske låter extremt högt, men slår man ut den kostnaden på intervallen om 30 år så hamnar en årlig kostnad på omkring 3000 kronor. Något som man kan ha som måttstock för att bygga upp en buffert”

Lite övrig kuriosa om dränering 

  • Det kan, till skillnad mot vad man kan tro, vara bättre att låta utföra dräneringsarbetet på hösten i stället för på sommaren. Tjälen kan då ha hunnit lägga sig lite och tomten blir inte lika förstörd av de tunga maskinerna som den kan bli på sommaren.  
  • Vid dränering intill huset gräver man upp ett dike som är ca 1 m brett och ca 50 cm under husets grundsula. 
  • Det finns olika typer av väderskydd att använda för att på så vis skydda arbetet från väder av olika slag. 

Sist men inte minst – börja inte gräva själv utan att ha koll! När man gräver så nära inpå huskroppen så finns risken för sättningar i huset. Se därför till att konsultera en fackman innan du hyr den där roliga lilla grävmaskinen och går loss! 

Dela

Dela: Facebook Dela: LinkedIn Dela: Twitter Dela: WhatsApp