Sergelhuset

Fuktsäkerhetsprojektering i Sergelhuset

Raksystems Dry-IT fungerar som fuktsäkerhetssamordnare i projektet

Raksystems Dry-IT har i samarbete med Zengun arbetat i projekteringsfasen med fuktsäkerhetsprojekteringen i Sergelhuset. Fastigheten certifieras med LEED Platina och består av tre olika byggnader.

Kort om projektet

  • Kund: Zengun
  • Plats: Stockholm
  • Arbetet inleddes: 2017
  • Arbetet slutfördes: 2020
  • Kundansvarig konsult Raksystems: Johan Haglund

Projektet miljöcertifierades med LEED Platinum

Vasakronan startade ombyggnads- och renoveringsarbetet 2017 för Fastigheten Hästskon 12 som består av tre huskroppar som vetter mot tre olika gator – Sveavägen, Malmskillnadsgatan och Hamngatan. Här har nu utvecklats nya kontor, handel, bostäder, eventytor och mötesplatser fördelat på 86 000 kvm. Tillsammans med tre entreprenörer: Zengun, Veidekke och NCC har Vasakronan färdigställt detta LEED Platina miljöcertifierade projekt som stod klart december 2020. Raksystems Dry-IT är en av aktörerna som har bidragit i det arbetet.

LEED Platina miljöcertifieringen är den högsta nivån i systemet och en av de bästa miljöcertifieringar som ett hus kan få. En sådan certifiering innebär bland annat högsta betyg inom områden som vatten- och energianvändning, material, inomhusklimat och närmiljö. Här kan du läsa mer om LEED-certifiering.

Sergelhuset
Sergelhuset var ett komplext och utmanande men roligt projekt att jobba med.

Raksystems Dry-IT fungerar som fuktsakkunnig i projektet

Raksystems Dry-IT har i samarbete med Zengun arbetat i projekteringsfasen med fuktsäkerhetsprojekteringen. I produktionsfasen fungerade vi som fuktsakkunnigstöd, utförde fuktmätningar och genomförande av fuktronder, lufttäthetsprovningar och radonmätningar.

Raksystems Dry-IT har hjälpt oss med allt från dokumentation till praktiska lösningar i både projektering och produktion. Jag tycker att samarbetet har fungerat bra överallt och att vi haft mycket givande diskussioner kring fuktsäkerheten.” – Joakim Benker, Zengun

Ett komplext och utmanande projekt avseende fuktprojektering

Detta var på många sätt ett utmanande och komplext projekt. Projektet som var beläget mitt i centrala Stockholm var uppdelat på fyra olika entreprenader och ur Raksystems perspektiv ställde det höga krav på planering av fuktskydd, arbetsberedning, klimatkontroll och samverkan mellan entreprenaderna. En utav byggnaderna revs för att senare återuppbyggas och då placerad mellan två redan befintliga byggnader. Det krävde stor hänsyn till anslutande byggnader för att säkerställa att det inte uppstod fuktskador, eller andra typer av skador, i anslutande delar.

Min uppfattning är att vi lyckades mycket bra i projektet, som det också var roligt att arbeta i! Jag upplevde ett stort engagemang från Zenguns och Vasakronans arbetsledning och vi hade givande diskussioner om hur vi skulle driva projektet framåt på bästa sätt. Hela projektet har blivit fantastiskt fint och det kommer att vara en utmärkande arkitektonisk sevärdhet i Stockholms innerstad en lång tid framöver” – Johan Haglund, Raksystems

Dela

Dela: Facebook Dela: LinkedIn Dela: Twitter Dela: WhatsApp