Fuktronder

Raksystems GBP först i Norden med att uppnå LEED Proven Provider-status

Raksystems Green Building Partner har gjort ett högklassigt arbete inom LEED-miljöcertifieringen och är nu först ut i Norden med LEED Proven Provider-status. Erkännande för ett långsiktigt hållbarhetsarbete.

Globalt finns det endast 116 LEED Proven Provider-organisationer varav 10 i Europa och 90 i LEEDs ursprungsland USA. Statusen har beviljats av Green Business Certification Inc. (GBCI) som ansvarar bland annat för bedömningen av LEED-miljöcertifiering globalt. ”Statusen Proven Provider är en fin gemensam prestation av hela Raksystems GBP:s LEED-team och en fin hyllning av vårt långsiktiga och högklassiga arbete inom LEED-miljöcertifiering. Vi är sedan länge marknadsledare inom LEED-miljöcertifiering i Finland med en marknadsandel på över 80 %, och detta erkännande från GBCI förstärker vår position ytterligare som den ledande LEED-experten i Finland. Med detta status kan vi med glädje hjälpa våra kunder ännu bättre i fortsättningen!”, berättar Simo Skogberg, Raksystems GBP:s ledande specialist.

SNABBARE MILJÖCERTIFIERING

Statusen LEED Proven Provider berättigar till snabbare bedömningsprocess av tredje part vid LEED-miljöcertifieringar i projektskeden. Detta skapar mervärde och en direkt tidsmässig fördel för Raksystems GBP:s kunder som är ute efter LEED-certifiering. ”Kvalitet ligger i fokus vid LEED-certifieringsprocesser, och Raksystem GBP har kommit med kunskap när hälsosamma och effektiva byggnader har introducerats på marknaden. LEED Proven Provider-modellen representerar ett utmärkt partnerskap mellan Raksystems GBP och GBCI, eftersom den ger GBCI en möjlighet att upprätthålla ett strikt certifieringsprogram och Raksystems GBP en möjlighet att snabbare leverera LEED-projekt till sina kunder”, säger Sarah Alexander, certifieringschef vid GBCI. Raksystems GBP är dessutom medlem i LEED:s bakgrundsorganisation US Green Building Council sedan 2011, vilket ger kunderna bland annat lägre certifieringskostnader som tredje part. Raksystems GBP har dessutom flera representanter i Finnish Green Building Councilin (FiGBC) expertgrupper för miljöcertifiering.

LEED-CERTIFIERING

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) är världens ledande miljöcertifieringssystem för fastigheter som erbjuder ett verktyg och kriterier för en övergripande bedömning av en fastighets miljö- och energieffektivitet. LEED är ett certifikat som har utvecklats och upprätthålls av en tredje part U.S. Green Building Councilin® (USGBC®) och bekräftar att byggnaden har designats, konstruerats och byggts enligt principerna för hållbar utveckling.

LEED-miljöcertifieringen har fyra nivåer: Certified, Silver, Gold och Platinum. Den nivå som uppnås beror på både obligatoriska kriterier och vilka poäng som fås från andra kriterier. I Finland finns ca 240 LEED-certifierade objekt varav 80 % är sådana där Raksystems GBP har deltagit. Raksystems GBP har agerat konsult i totalt 35 uppnådda LEED-certifieringar i Finland, Baltikum och USA under 2020. Bland certifierade byggnader finns: Köpcentret REDI, Kauppakeskus Tripla, Kauppakeskus Sello (bland de första LEED Platina-köpcentren i världen), Kastelli multifunktionshus (Europas första LEED for Schools) och Nokian Tyres Dayton fabriken i USA.

Här kan du läsa mer om miljöcertifieringar i nybyggnad och i befintliga byggnader.

Dela

Dela: Facebook Dela: LinkedIn Dela: Twitter Dela: WhatsApp