Raksystems Akademi Lina Linderson

Raksystems Akademi – en akademi både internt och externt

Raksystems Akademin genomför utbildningar både till våra företagskunder, internt till medarbetare och till utbildningsinstitut som är våra samarbetspartners.

Catarina och Lina träffades över en lunch efter terminsavslutet för att diskutera och skriva ner om Raksystems engagemang med utbildningar inom Akademin. Raksystems Akademin arrangerar och genomför kontinuerligt utbildningar både internt och externt till kunder. Externt är det både Raksystems egna kunder som anlitar oss för utbildningar och föreläsningar samt att vi också samarbetar med utbildningsinstitut som Byggbranschens Utbildnings Center, Byggakademin och BFAB.

Lina Linderson arbetar i rollen som senior fuktkonsult sedan 14 år tillbaka på Raksystems och är också en av våra konsulter som kontinuerligt föreläser på olika kurser och utbildningar. Catarina Wallén är kommunikationsansvarig på Raksystems Sverige passar här på att intervjua Lina om just hennes roll och Raksystems Akademin.

Catarina : Lina, du kan väl börja med att lite kort berätta om din bakgrund.

Lina :  Jag arbetar som sagt på Raksystems, tidigare Dry-IT, sedan snart 14 år som senior fuktkonsult. Efter att ha studerat till besiktningsingenjör fick jag anställning på nuvarande Raksystems och där har jag varit i över snart 14 år med varierande arbetsuppgifter, såsom gruppchef, fuktsäkerhetsrådgivning till våra kunder, uppdragsansvarig i projekt samt som fuktsäkerhetsansvarigrollen i projektering och produktion. Jag har också utfört fuktmätningar i betong, skadeutredningar, innemiljöutredningar, radonmätningar, fuktsäkerhetsprojektering och mycket mer.

Just fuktsäkerhet inom byggsektorn är ett ämne som alltid är högaktuellt och som man hela tiden lär sig nya saker kring, vilket jag tycker är fantastiskt!

Catarina: Hur kom det sig att du började arbeta som kursledare och när började du med det?

Lina: I samband att Akademin startade på Raksystems 2018 väcktes mitt intresse att hålla utbildningar. Det ligger mig nog bara nära till hands och varmt om hjärtat då jag är utbildad både terapeut och coach. Jag gillar helt enkelt att se människor utvecklas. Så att kunna kombinera detta med lärande inom ett ämne jag behärskar; fuktsäkerhet, ger mig både glädje och tillfredsställelse i mitt arbete. Jag tror att jag höll min första externa utbildning 2019. Att arbeta som konsult innefattar ju även att hjälpa och utveckla kunder i varje projekt, så detta har jag ju egentligen alltid gjort, men i och med utbildningar blev det i en annan form och en annan skala.

Catarina: Vad tycker du är Akademins styrka och vilka utbildningar vill du inför hösten slå ett extra slag för?

Lina: Akademins styrka är helt klart att vi först och främst har en dedikerad och ansvarig person, Helena Mindedal, som administrerar och stöttar så vi som föreläsare kan fokusera på innehåll, kursmaterial och genomförande för att ge kursdeltagarna en intressant kurs. Sedan har vi flera ämnen, dvs många kompetenser inom Raksystems, och kan därför erbjuda våra kunder fördjupade kunskapar inom många olika ämnen. Vi har ju nu kurser inom både miljö- energi- och fuktsäkerhetsområdet. Och framförallt kombinerar vi dessa tre också till vissa av våra kunder och talar om helheten för välmående byggnader.

Hållbar förvaltning, eftermarknadsutbildning och fuktsäkert byggande.

De kurser jag vill sätta lite extra ljus på inför hösten är absolut Hållbar förvaltning som riktar sig till tekniska förvaltare, fastighetsvärdar och det är en praktiskt inriktad kurs med fokus på tips och råd för att få till en hållbar byggnad på sikt i förvaltningsarbetet. Sedan brinner jag själv lite extra för vår eftermarknadsutbildning där vi vänder oss till entreprenörer och guidar dem till en mer hållbar projektering och produktionsfas så att eftermarknadskostnader skall minska. Tex är fuktproblematiken en stor bov i dramat. Det är framför allt i tidiga skeden, vid projekteringen, som vi verkligen kan påverka våra byggnader och dess framtida välmående och hållbarhet! Kostnaderna för fukt- och vattenskador uppgår varje år till miljardbelopp och mycket av detta går att undvika genom att förebygga och tänka till före. I min vardag möter jag dagligen byggherrar, entreprenörer och fastighetsägare och hjälper dem att fuktsäkra byggnader och arbetar kontinuerligt med insatser för att förebygga skador och därav kan vi tillsammans spara pengar och få in ett mer hållbart förhållningssätt, vilket är uppskattat för både plånbok och miljön.

Många problem och kostnader som uppstår går att förebygga genom att få en fördjupad förståelse för konsekvenserna av vad fukt kan ställa till med. Det finns idag väldigt många bra exempel på hur man bör göra och minst lika många exempel på hur man inte bör göra, men tyvärr visar det sig ofta att dessa fel görs om och om igen. Att få med sig fuktkunskap redan i projekteringsskedet gör väldigt stor skillnad för projektet och kan spara mycket pengar samt ge en kvalitetssäkring för byggnadens livslängd.

Catarina: I och med att du också jobbar som senior fuktkonsult ser du ju säkert en hel del av dessa problem i ”verkligheten” så då blir jag lite nyfiken på att höra vad du anser är de vanligaste felen som görs?

Lina : Det är svårt att definiera de vanligaste problemen då detta skiljer sig från vilket skede man befinner sig i, vilken konstruktion byggnaden uppförs med och var i landet man bygger, och allt hör ihop tex. betongkvalitet – uttorkning – förlängd byggtid. Kort sagt så har alla byggsystem och konstruktioner sina risker, och man behöver i stort sätt alltid anpassa något. Något som man däremot kan konstatera är gemensamt för samtliga byggen är att god kommunikation inom teamet och en förståelse för att det är allas ansvar att bidra till ordning och reda på byggarbetsplatsen det är något som alltid kommer att gynna projektet.

Historiskt har vi ju inte riktigt vetat vad som kan uppstå och därav har vi ju flertal misstag som kostat enormt mycket. Exempelvis enstegstätade fasadsystem, oisolerade byggnadsdelar och även otäta byggnader som lett till omfattande konvektionsskador. Och har vi lärt oss något av det? Jag är tyvärr inte helt övertygad om att så är fallet, och dessvärre har jag statistiken på min sida, så vi behöver bli bättre på att se och förebygga risker och skador.

Catarina: Om man nu läser det här inlägget och tänker att vi skulle ju behöva en utbildning inom ett hållbarhetsområde, kanske för energioptimering t ex, vad kan Raksystems Akademi hjälpa till med då?

Lina: Då vill jag uppmuntra den chefen för en grupp eller ett företags utbildningsansvariga att kontakta mig eller Helena Mindedal för en initial diskussion. För som sagt, vi har kompetensen, erfarenheten och framför allt viljan att dela med oss av våra kunskap och kompetens. Så om vi inte nu har en redan färdig utbildning på vår hemsida som passar ert behov inför hösten så kan vi forma utbildningsdagen eller dagarna ihop. Det går ju också bra att tala med någon av våra utbildningspartners såsom Byggbranschens Utbildnings Center, Byggakademin eller BFAB. Vi har gjort det förr och vi ser fram emot att göra det ännu mer framöver. Jag välkomnar alla intresserade. Vi pratar alltid mycket om hållbarhet och klimatpåverkan i vår bransch och att då tidigt kunna göra hållbara val är en förutsättning för att nå dit. Jag brukar även säga att man som kursdeltagare ”får en gratis konsult under kursdagarna” och en stor del av kursen är rent praktisk baserat på kursdeltagarnas vardagliga utmaningar. 

Catarina: Du låter taggad inför kommande utbildningshöst.

Lina: Absolut! Lite semester nu och sedan blir det full fart igen till hösten. Jag är alltid taggad att träffa nya kursare.

Vill du veta mer om våra utbildningar kontakta Helena Mindedal, affärsområdesansvarig för Raksystems Akademin helena.mindedal@raksystems.se och telefon 070-183 66 14.

Helena Mindedal

Dela

Dela: Facebook Dela: LinkedIn Dela: Twitter Dela: WhatsApp